Waarom een werkgroep Hartveilig Beers?

Via de alarmcentrale 1-1-2 gaat er direct na een melding van acuut hartfalen een oproep naar vrijwilligers in de buurt van het slachtoffer. Deze vrijwilligers hebben zich al eerder aangemeld voor het oproepsysteem ‘Hartslagnu’, wat heel goed werkt en actief is in heel Nederland.

HartslagNu is opgericht door de Hartstichting en is bedoeld om de kansen op het overleven van een acuut hartinfarct te vergroten. Succes hangt sterk af van de aanwezigheid van een AED, het snel ter plaatse zijn van de vrijwilligers en direct handelen. Een ambulance is er meestal binnen 10 minuten, maar de eerste 6 minuten na een acuut hartfalen zijn van het grootste belang vanwege de zuurstoftoevoer naar de hersenen. In die tijd kan de ambulance er vaak nog niet zijn, dus is het handelen van mensen in de directe omgeving van een slachtoffer cruciaal. Daarom zijn de vrijwilligers, ook wel burgerhulpverleners genoemd, de belangrijkste hulpverleners in de tijd voordat de ambulance ter plaatse is.

In Beers zijn er een aantal burgerhulpverleners actief, maar toch is het nog niet genoeg. Op elk moment van een dag of nacht kan er een oproep komen. Burgerhulpverleners kunnen bijv. een oproep missen omdat ze slapen of kunnen niet zomaar alles uit handen laten vallen (bijv. alleen thuis met hun kleintjes). Zijn er meer burgerhulpverleners, dan vergroot dit de kans voor een slachtoffer.

De werkgroep wil zich sterk maken om meer mensen te stimuleren om burgerhulpverlener te worden. Ook wil zij de AED’s in Beers in optimale en betrouwbare staat houden en zo nodig nog meer AED’s plaatsen.

Niet iedereen kan of wil burgerhulpverlener worden. Daarom wil de werkgroep iedereen laten zien hoe zij van nut kunnen zijn in plaats van hulpeloos toekijken of in paniek weglopen, door goede informatie te geven tijdens een speciale info-middag of info-avond of d.m.v. speciale workshops.

O.a. via de Facebookpagina’s van de Dorpsraad en ‘Het Beerse Prikbord’ krijgt u informatie, maar ook zal de werkgroep verenigingen en clubjes benaderen. Natuurlijk mag u ook zelf de werkgroep benaderen voor een info-moment, of bijv. als thema bij een Algemene Ledenvergadering. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Werkgroep Hartveilig Beers met Femke Boeijen, Rieny Hendriks, Roy Hermanussen en Ivonne Vos

E: dorpsraadbeers@gmail.com

T: 06-31598529

Meld je aan voor deze werkgroep

Wil jij ook deel uitmaken van de werkgroep Hartveilig, vul hieronder je gegevens in en wij nemen contact met je op.

Bedankt voor uw interesse in onze werkgroep.

Wij zullen binnen 7 dagen contact met u opnemen